Slobodan Radmanović - novi chef kuhinje u Living Room-u!

U srcu The Capital Plaza kompleksa, smješten je CUE Podgorica, moderan, šik i urbani hotel koji pruža nezaboravno i uzbudljivo iskustvo gostima zahvaljujući maksimalno otvorenoj saradnji, inovativnosti u pružanju usluga i novim tehnologijama zaštite životne sredine. Uz sjajne ocjene gostiju za uslužnost, gostoprimstvo, enterijer, čistoću, poštovanje COVID mjera, ovaj hotel dobija i veoma visoke ocjene kad je kuhinja u pitanju, čak i od najzahtjevnijih gostiju. Magija u pripremi hrane i zasluge za osvježavanje menija pripadaju Slobodanu Radmanoviću, novom šefu kuhinje CUE Podgorica. Pod njegovim budnim okom izlaze jela iz kuhinje u restoran hotela, te u omiljenu “dnevnu sobu“ mnogih podgoričana i turista, The Living Room Lounge & Dining.

Radmanovića su za odabir kulinarstva od malih nogu inspirisala okupljanja i značajni događaji slavlja u porodici. Uz podršku roditelja upisao je ugostiteljsku školu a odatle sticanje iskustva teklo je po raznim, dobro poznatim restoranima u Crnoj Gori (Podgorica i primorje), čime je dobio brojne prilike da dokazuje svoju ljubav prema kuvanju. Prošao je brojne edukacije, seminare i sajmove u Grčkoj, Italiji, Španiji, Francuskoj i drugim zemljama, te produbio iskustva vezana za svjetsku kuhinju, a posebno mediteransku koju je posebno usavršio - po njemu, u pitanju je jedna od najbolje izbalansiranih i najraznovrsnijih kuhinja.


Da li biste mogli istaći neku saradnju sa šefovima kuhinje i da li imate kulinarskog uzora?

Iako sam dosta rano počeo sam da vodim kuhinje, imao sam priliku sarađivati sa nekoliko dobrih šefova. Od uzora kojih sam naravno imao više tokom karijere, izdvojio bih čovjeka koji me oduševljava zadnjih nekoliko godina, zbog nevjerovatnog umijeća kuvanja i kreativnosti, a pogotovo zbog humanitarnog rada po svijetu i organizacije pomoći u vidu pripreme ogromnog broja obroka za ljude pogođene katastrofama. Kratko i jasno, njegovo ime je Jose Andres.


Šta podrazumijeva biti šef kuhinje?

Mnogo kombinovanih iskustava i vještina, dobre živce i mogućnost organizacije u dosta različitih situacija. Iskreno, kao i u kuvanju, najbitnija osobina šefa kuhinje je dobra priprema, tj. organizacija, kako tima sa kojim raspolaže (za koji je ponekad potrebno i par godina pripreme), tako i svih ostalih stavki da bi se došlo do samog početka ili određenog nivoa kuvanja. Saradnja u svim segmentima, počevši od stjuarda pa na kraju do gostiju, tj. njihovih potreba, mora biti izbalansirana i dobro iskomunicirana kako bi svi bili zadovoljni.

Da li je stresno raditi u punoj kuhinji i kako se nosite sa pritiskom kada je više grupa odjednom u restoranu?

Stresno sigurno jeste i pritisak je uglavnom konstantan, sve prvenstveno zavisi od komunikacije sa timom kao i menadžmentom hotela da bi isti posao iznijeli što bolji. Kako prolazi vrijeme i neke stvari se postavljaju na svoje mjesto, stres opada- ima ga uvijek, ali u prihvatljivoj mjeri. Informacija blagovremena, dobra priprema, dobar tim i dovoljno elemenata za završetak posla riješavaju svaku grupu efikasno.Dolaskom u CUE Podgorica, promijenili ste meni, unijeli osvježenja. U čemu se ogledaju promjene, kakva su jela sada u fokusu?

Dolaskom u CUE Podgorica, prvo sam gledao da se lično adaptiram na postojeći meni i da sagledam kako bi mogao doprinijeti blagoj evoluciji istog, jer je bio dobar i kvalitetan. Odlučio sam se za malo osvježenje postojećih stvari. Promjene su u drugačijoj obradi i prezentaciji, kao i korištenju novih sirovina. Fokus sam stavio na drugačiju pripremu obrok salata, hobotnice, rižota, jagnjetine i nekoliko novih kolača, gdje smo gledali da za sve goste imamo kvalitetan izbor.


Kako biste okarakterisali internacionalnu kuhinju u CUE Podgorica i po čemu se izdvaja od ostalih?

Kuhinja je više nego raznovrsna i u ponudi ima veoma veliki izbor jela koja se mogu naći u svim svjetskim metropolama, zastupljeni su svi segmenti-kako u restoranu i The Living Room-u, tako i u banket i koktel varijantama. Moram priznati da mi je ovdašnji meni uvijek bio drugačiji od ostalih, a u tom smjeru smo i nastavili, uz akcenat na kvalitet jela i uslugu. Meni, kao što sam naveo, ima izuzetno široku ponudu u kojoj svaki gost može pronaći svoga favorita.

Koja jela preporučujete sa novog menija i zašto?

Preporučujem nove salate, Tuna salatu i Biftek salatu, koje su obrok salate i ujedno osvježavaju organizam i nutritivno su kvalitetne kao zdrav međuobrok, zatim Zapečene njoke u pomodoro sosu sa Buratom koje su provjerena italjanska kombinacija ukusa sa novim tvistom , tri lagana rižota (Parmezan i limun, Gorgonzola piletina sa orasima i Mediteranski rižoto sa losos fileom) , par konkretnih jela izuzetnog kvaliteta poput Jagnjećeg filea, Taljate od telećeg ramsteka i Hobotnicu sa pireom od tartufa. Na kraju, ne smijem preskočiti tri nova dezerta za svaciji ukus: Sirovi tart od avokada i limete pogodan iza vegetarijance, Čokoladni cheese cake i tradicionalnu Pavlovu.


Da li je kuvanje neka vrsta umjetnosti i kako je kuvati za porodicu kod kuće, odnosno u timu za goste?

Kuvanje je uvijek umjetnost i svako jelo je u neku ruku i kreacija posebno, pored toga je i hemija i proizvodnja ozbiljna jer se svakodnevno u kuhinji preklapaju razna dešavanja i nijedan radni dan nije isti kao prethodni. Velika razlika je i biti kuvar i biti u većem timu koji mora da se uklopi , a tek posebno kao šef kuhinje. Kuvar kod kuće ili samostalno ima veću slobodu posvetiti se umjetnosti kao i posebnim varijacijama . Dok velike operacije u većini slučajeva zahtijevaju standard i procedure da bi gostima doživljaj bio kakav očekuju tj na koji su navikli ili iznad njihovih očekivanja.


Čija kuhinja je najzanimljivija sa svjetske mape?

Svaka kuhinja na svijetu ima svoje atraktivnosti, Mediteranska mi je najbliža, u kojoj imamo izuzetnu špansku, italijansku i francusku, dovedene do veoma visokih standarda. Azijska mi je egzotična i mistična te uvijek poželjna… teško je izdvojiti nekog posebno.


The Living Room Lounge and Dining

icon Podgorica ● Cetinjska br.7, The Capital Plaza icon Kuhinja ● Italijanska kuhinja, Mediteranska kuhinja, Vegetarijanska kuhinja
9.7/10
6