Stari grad Ulcinj kao Servantesova inspiracija

Na području hotela "Palata Venezia" postavljena je statua poznatog španskog pisca Miguela De Cervantesa.

Miguel De Cervantes učinio je našu djevojku iz Ulcinja po imenu Dulcinea poznatom širom svijeta.

Statua je podignuta zbog velikog uticaja koji je njegov boravak u Ulcinju imao na njegovo najpoznatije remek-djelo na svijetu ''Don Kihot''


MIGUEL de CERVANTES

1547-1616

Španski i svjetski poznati pisac

Prema legendi, rob i zet gusara iz Ulcinja.


Statua Servantes

Ulcinj i ova tvrđava izgrađeni su u 5. vijeku pne. Tokom ova dva i po milenijuma mnoge velike civilizacije i poznate ličnosti ostavile su svoje tragove u ovom drevnom gradu.

Još uvijek kruži legenda u Ulcinju da je čovjek koji se smatra ocem modernog romana, poznati španski i svjetski pisac Miguel de Cervantes (1547-1616), kao mladić bio rob gusara iz Ulcinja. Štaviše, njegovo poznato djelo "Don Quijote" vjeruje se da je povezano s njegovim zatočeništvom u Ulcinju.

Neki istraživači prepoznali su ženu iz Ulcinja u njegovoj Dulcinea del Toboso, glavnoj junakinji njegovog romana, budući da je njegova najveća knjiga napisana nakon njegovog zatočeništva u Ulcinju, koji je nazivan Dulcigno na romanskim jezicima.

I, Dulcinea je još jedno ime za ženu iz Ulcinja.Lutajući kroz različite priče saznajemo da je Cervantes, koji je u to vrijeme imao 28 godina, bio zatočen "jednog dana 1575. godine, kada su tri "leuta", piratska broda poznata u Ulcinju, pod komandom strašnog kapetana Arnauta Mamija, napala španski fregat u Sredozemnom moru, blizu Korzike. U krvavom sukobu, gusari su porazili ratoborne Špance i doveli njihove brodove, zajedno sa zarobljenicima, u njihovu matičnu luku, Ulcinj. Među ovim zarobljenicima posebno je bio zanimljiv jedan s preporukom kralja Filipa II, pa su ga smatrali važnom osobom. 


Poznati pisac, u jednoj od mnogih bitaka, bio je ranjen u grudi i lijevu ruku koja je postala beskorisna za ostatak njegovog života. "Izgubio sam pokret lijeve ruke zbog slave moje desne", rekao je nakon bitke u kojoj je učestvovalo 430 brodova.

U Ulcinju pod Osmanlijskim carstvom postojao je Trg robova više od 200 godina, mjesto gdje su zarobljenici iz neprijateljskih zemalja dovođeni i prodavani. Gusari bi obavještavali porodice ili njihova rodna mjesta da su u zarobljeništvu, i kada bi porodica, rođaci ili neko drugi odlučili platiti otkupninu, prodavali bi ih na neutralnom terenu, obično u Dubrovniku.

Koštalo je od 30 do 100 zlatnih novčića, ponekad čak i 200 da se kupi rob. Za Cervantesa su tražili nevjerojatnih 500 zlatnih talaria, a pošto nitko iz Španije nije želio platiti tako visoku cijenu, ostao je u zarobljeništvu pet godina.

Stanovnici Ulcinja nazivali su Cervantesa – Servet. Njegovo čudno ponašanje bilo je predmet posebnog interesa lokalnog stanovništva. Ostao bi budan do kasno u noć u svojoj ćeliji, promišljajući i bilježeći svoje misli. Tokom dana, pjevao bi očaravajuće španske serenade, što je natjeralo djevojke da se pojave na prozorima samo da ga slušaju.

Prema legendi, jedna od djevojaka nije bila zadovoljna samo slušanjem, pa ga je počela pratiti gdje god je izlazio na svakodnevnu šetnju koja mu je bila dozvoljena. Tako su se zaljubili. Nekoliko godina kasnije, Cervantesov otac prodao je njihovu imovinu kako bi oslobodio svog sina, i vraćajući se u svoju rodnu zemlju, Cervantes je doveo sa sobom prelijepu djevojku iz starog grada. Bila je kćerka upravnika tvrđave, što je značilo da je Cervantes, udajom za nju, na neki način postao povezan s Ulcinjem samim.


Servantesov trg je, posebno u ljetnjim mjesecima, mjesto raznih kulturnih događanja i manifestacija gdje možete uživati i upoznati se sa gastronomskim i istorijskim kulturnim nasljedjem ovog lokaliteta. Trg pruža sjajan pogled na ulcinjsku Malu plažu i Jadransko more a sa njega imate i direktan pristup nesvakidašnjem Piratskom muzeju porodice Resulbegović.


Ručak ili večeru na ovom izuzetnom mjestu možete rezervisati na linku ispod. :)

Miguel de Cervantes Old town Ulcinj

icon Ulcinj ● Stari grad icon Kuhinja ● Mediteranska kuhinja, Nacionalna kuhinja
10.0/10
1