Dekanter - Čemu služi i zašto ga koristiti?

08 Feb 2019

Posuda koja liči na vazu i prima oko litar zove se dekanter. Dekanter je poželjan u svakoj kući u kojoj se često i rado pije vino zato što se crveno vino, prije ručka/večere, pretače u njega nekih 30 minuta do 2 sata. Svrha samog postupka je da se vinu omogući, kako bi to stručnjaci rekli “disanje” jer nije dovoljno samo otvoriti bocu čiji je otvor nedovoljan za “provjetravanje”. Tokom dekantiranja dolazi do aeracije vina tj. njegovog prozračivanja, čime se odstranjuju teži mirisi nastali tokom dugog odležavanja vina kao i do odvajanja bistrog vina od taloga. Inače, sam izraz “dekantirati” potiče od francuske riječi “decanter” što znači otakati. Sam oblik dekantera nije presudan, bitno je da je pri dnu širok kako bi se što veća površina izložila aerizaciji. To bi trebalo da bude redovan postupak i u restoranima, gdje bi konobar pred gostima polako pretakao vino iz boce u dekanter. Time se istovremeno postiže i bistrina vina i oslobadjaju zarobljene arome i mirisi.

Koliko dugo se dekantira vino?

Vino se obično dekantuje od 5 minuta pa do dva sata. Samo sipanje vina iz boce u dekanter odradi veći dio procesa dekantiranja. Kod vina sa visokim nivoom tanina (širaz, barolo, brunelo di montalćino i kjanti) potrebno je malo duže dekantirati, čak i do dva sata prije konzumiranja.

Mlada VS. Stara vina?

Kada dekantirate mlada vina, sipajte vino što brže u sud kako bi ubrzali aeraciju, a kada dekantirate stara vina, potrebno je jako lagano sipati vino tako što grlić boce naslonite na grlo dekantera i sasvim polako otakati vino kako bi sedimenti ostali u boci.


Najnoviji blogovi


Ostavite komentar

Vrlo interesantan i koristan članak!
Pedjoni 19 Nov 2020
Super tekst da se malo pokažemo na sastancima :))
Adrijan 17 Jun 2021