Tiramisu - odakle potiče i kako je nastao?

22 Apr 2019

Tiramisu je čuvena italijanska poslastica. Sama riječ "Tiramisu" u prevodu sa italijanskog značila bi "podigni me". Ovaj kolač poznat je u svijetu i pod nazivima “Tuscan Trifle” i “Zuppa Inglese”.

Tradicionalni tiramisu je dezert koji podsjeća na puding – obično se sastoji od patišpana ili piškota potopljenih u liker, poređanih između bogatog fila i rendane čokolade. Tiramisu je prvobitno pravljen od laganog krema, ali poslednjih godina koristi se sir mascarpone koji je ušao u modu.

Evo i zanimljivih teorija o istoriji ove poslastice. Dezert sličan tiramisuu napravljen je prvi put u Sijeni koja se nalazi u regionu Toskana, u Italiji. Kolač je napravljen u čast posjete velikog vojvode Kosima Medičija Trećeg. Zbog tog događaja, Tiramisu je nazvan Zuppa del duca, što u prevodu znači "vojvodina supa". Pošto mu se mnogo dopao kolač, vojvoda je ponio u Firencu recept za njegovu izradu. U devetnaestom vijeku tiramisu je postao ekstremno popularan kod engleskih intelektualaca i umjetnika koji su živjeli u Firenci. Na taj način je doputovao u Englesku, gdje je njegova popularnost još više porasla.

Za današnju verziju tiramisua kažu da je nastala u restoranu po imenu "Le Beccherie" u italijanskom gradiću Trevizo, koji se nalazi sjeverozapadno od Venecije. Postoje razne priče i legende o venecijanskim kurtizanama koje su radile u bordelu iznad ovog restorana. Prema jednoj od tih legendi, tim damama trebalo je nešto da ih "podigne" i osvježi u pauzama između mnogobrojnih susreta – po tome je tiramisu dobio svoje ime. Drugi izvori tvrde da je tvorac ove fantastične poslastice ipak Roberto Linguanotto koji je bio i vlasnik restorana “Le Beccherie”. Ono što se zna zasigurno je da se prvi recepti pod nazivom “Tiramisu” pominju tek od 1960 godine. Kad je riječ o Americi, ovaj kolač stekao je početnu popularnost u San Francisku a kasnije je postao popularan i u cijeloj zemlji. U julu 2017 godine, Ministarstvo za poljoprivredu i šumarstvo je zvanično upisalo Tiramisu na listu tradicionalnih proizvoda regiona Friuli - Venezia - Giulia. 

Romantična Siena i Toscana, mjesto gdje je sve počelo…. 

Sastojci :

• 150 gr šećer a

• 8 jaja

• 400 gr piškote

• 650 gr maškarpone

• 500 ml kafa

• gorki kakao

Priprema

1. Razdvojite bjelanca od žumanaca i počnite da mutite žumance. Dodajte šećer u žumanjke i mutite dosta dugo dok ne dobijete lijepu pjenastu masu. 

2. Umutite takođe pjenasto bjelance i dodajte ih polako u izmiješane žumanjke,šećer i maškarpone. Morate biti oprezni i dodavajte polako bjelanke. Morate ovo da radite sa kašikom a ne mikserom jer će vam tako masa ostati pjenasta a ne tečna. 

3. Zasladite kafu po želji i počnite da namačete piškote. Dovoljno je da piškote samo brzo spustite u kafu jer vam tako neće upiti previše kafe i neće biti mekane. Ako ostavite duže piškote u kafi odmah će da upiju previše i tiramisu će vam biti previše voden.Poređajte u tepsiju piškote. 

4. Lagano prekrijte prvi red piškota sa polovinom fila i lijepo poravnajte. 

5. Ponovite postupak još jednom. Takođe, možete dodati aromu ruma u kafu iako se to razlikuje od originalnog recepta, ali se zaista dobija još ljepši ukus. Od vas sada zavisi da li volite rum ili ne.

6. Kada ste dodali zadnji sloj fila lagano pospite sa gorkim kakaom. Ostavite tiramisu u frižideru preko noći. 

Izvor:

www.coolinarika.com

www.tiramisurecept.weebly.com

www.foodbook.me



Najnoviji blogovi


Ostavite komentar