Halal hrana u Podgorici - restoran Arabian Tea House

26 May 2022

Naša gastronomska avantura nastavlja se blogom na temu - Šta je Halal standard u pripremi hrane i u kojem restoranu u Podgorici možete probati takvu kuhinju? :)

Na samom početku da objasnimo značenje termina HALAL. 

Halal standard čini set pravila i smjernica za proizvodnju i pripremu hrane u skladu sa islamskim vjerskim običajima. Zahtjevi Halal-a potiču iz Kurana i Šerijatskog zakona, koji propisuju šta je halal, tj. dozvoljeno, a šta jeharam – zabranjeno. Kada se kaže "dozvoljeno" misli se na hranu koja je pripremljena po šerijatskim zakonima i većina muslimana širom svijeta primjenjuje ovaj način ishrane.

Halal između ostalog zabranjuje upotrebu: svinjskog mesa, krvi, alkohola, mesa mrtvih životinja, mesoždera, magarca, psa, ptica grabljivica; hrane koja se priprema sa vinom, kolača sa bilo kojom vrstom alkohola, hrane koja sadrži emulgatore na bazi svinjske ili životinjske masti itd.

Najveći broj zahtjeva Halal standarda su identični sa HACCP sistemom i ISO 9001 standardom, što organizacijama koje su uspostavile neki od ova dva sistema znatno olakšava pripremu za sertifikaciju.

Zahtjevi koje Halal stavlja pred proizvođače su najstriktniji kada je u pitanju mesna industrija. Da bi meso bilo Halal, klanje dozvoljenih životinja mora biti u skladu sa sljedećim zahtjevima: životinja koja se kolje mora biti pažljivo tretirana, zdrava i živa, a osoba koja obavlja čin klanja mora biti psihički zdrav i osposobljen za tu aktivnost. Zabranjeno je da to radi osoba pod dejstvom alkohola, a takođe je zabranjeno da to radi neko ko nije musliman, hiršćanin ili Jevrejin, jer samo oni znaju šta znači pomen božijeg imena prilikom klanja.


Sada kada znate pravo značenje riječi Halal, mi Vam predlažemo da posjetite jedini arapski restoran u Podgorici -  ARABIAN TEA HOUSE i probate njihovu ukusnu HALAL hranu!

Njihovu ponudu, kao i Online rezervaciju stola, možete pogledati na sljedećem linku https://foodbook.me/mne/profile/arabic-restaurant-dubai-house


Prijatno! :)


Dio teksta preuzet sa https://www.kvalitet.org.rs/


Najnoviji blogovi


Ostavite komentar