Jameson Irish Whiskey – vanvremenska ljepota ukusa i elegancije!

27 Sep 2020

Jedno sjajno jesenje podgoričko veče dalo nam je krila da se u današnjem članku osvrnemo na vjerovatno najpoznatije alkoholno piće u svijetu - simbol elegancije, prefinjenosti i dobrog ukusa!

Da počnemo od samog naziva; riječ whiskey potiče od drevne keltske riječi “usque” koja u prevodu znači voda dok je njegovo drevno ime glasilo “usque beatha” odnosno “voda života”. Kao što je čest slučaj u gastronomiji ni ovdje nemamo tačne i pouzdane podatke o nastanku ovog žestokog pića. Smatra se da preteča današnjeg viskija, “Arak” potiče iz 800. godine prije nove ere i to u Indiji dok prvi konkretni pisani tragovi o viskiju potiču sa kraja 15. vijeka u Škotskoj.

Najbolji viskiji prave se u Irskoj (Irci takođe smatraju da imaju parvo na epitet “izumitelja” viskija), Škotskoj i SAD.

Viski predstavlja kategoriju žestokih alkoholnih pića, koja nastaju destilacijom žitarica, i koji se čuvaju u buradima ili bačvama napravljenih isključivo od hrastovog drveta. U zavisnosti od vrste upotrijebljene žitarice razlikuju se vrste viskija. Žitarice od kojih je napravljen najveći broj viskija su ječam, raž, ovas, kukuruz, pšenica.

Irski viski spada u grupu viskija koji odišu svojom pitkoćom i mekoćom. Uglavnom se pravi od mješavine sladovanog i nesladovanog ječma. Da bi ponio epitet Irskog viskija zakonom je određeno da minimalno tri godine mora da odleži u hrastovom drvetu. Najpoznatiji Irski viski nosi naziv “Jameson”.

Jameson whiskey je svoju legendarnu priču počeo da piše davne 1780 godine u Dablinu u Irskoj. John Jameson (1740-1823), do tada advokat, osniva svoju destileriju i inicira tradiciju koju će u narednim decenijama očuvati njegovi sinovi.

Proizvodnja

Jameson se proizvodi od irskog ječma , mješavinom obradjenog i nečistog ječma, koji sav potiče iz oblasti unutar sto milja razdaljine oko destilerija u gradu Cork-u. Kukuruz koji upotrebljavaju potiče sa juga Francuske i gaji se na farmi koja ne radi genetske modifikacije. Ječam se suši u zatvorenoj peći koju grije prirodni gas (ranije antracitni ugalj). Tri ključna elementa Jameson irskog viskija su ječam, kukuruz i voda a rijeka Dungourney, koja protiče kraj destilerije, je životni izvor i igra vitalnu ulogu u proizvodnom procesu. Viski je tri puta destilovan, što uklanja sve nečistoće iz destilata. U Jameson-u su ponosni što imaju potpunu kontrolu nad proizvodnim procesom, od zrna do boce.

Danas, Jameson je jedan od najprodavanijih viskija na svijetu sa prodajom od 8 miliona kutija (2019) a mjesto koje je najčešće proglašavano za najboljeg servera Jameson viskija je “The Local” u Mineapolisu sa prodajom od 25 boca svakodnevno!

Uz moto porodice Jameson “Sine Metu” (bez straha) želimo vam mnogo večeri za pamćenje uz ovo pravo remek djelo od pića!


Hvala Ani B. koja nam je pružila inspiraciju za današnji blog! :)


Najnoviji blogovi


Ostavite komentar