Najskuplji i najukusniji sendvič na svijetu!

14 Jan 2021

Ako ste mislili da sendviči ne mogu biti uzbudljivi, ukusni i dio samog vrha gastro specijaliteta mnogo se varate!? Danas vam predstavljamo jedan svjetski gastronomski trend koji polako osvaja ljubitelje hrane širom planete – najukusniji i najskuplji sendvič na svijetu po imenu Wagyu Katsu Sando.

Naravno, radi se o specijalitetu fantastične japanske kuhinje koji košta čak od 70USD do 90USD u prosjeku (dok neki imaju cijenu i od 200USD).

Wagyu je vrlo cijenjena i skupa vrsta japanske govedine koja je poznata po svom bogatom, masnom, nježnom mesu maslačnog i sočnog ukusa. Da bi govedina mogla biti wagyu, mora poticati iz jedne od četiri vrste: japanska smeđa, japanska polled, japanska shorthorn ili japanska crna. Wagyu govedina se ocjenjuje po kvalitetu a A5 je najviša moguća ocjena. Katsu je japanska riječ za kotlet - meso koje je obično obloženo mrvicama hljeba - prezla (ili laganim i prozračnim panko) i, uglavnom, prženim. Sando je japanski nadimak za sendvič. Kotlet se obično poslužuje na bijelom hljebu bez kore, a ponekad se taj hljeb pravi u kombinaciji sa hokaido mlijekom kako bi dobio na ukusu i mekoći. Takođe, često se hljeb namaže i kuvarovim željenim sosom.


Zašto je toliko skup?

Razlog ovako visoke cijene Wagyu sendviča jeste u nevjerovatnom načinu uzgoja ove stoke u Japanu.

Uzgajivači Wagyu govedine vjeruju da će životinje koje su srećne, bez stresa i dobro tretirane proizvesti ubjedljivo najukusnije, mekano i sočno meso. Ti se farmeri danonoćno brinu o životinjama, hrane ih samo najkvalitetnijim namirnicama, pružaju im masaže, a neki im čak i puštaju muziku. Iznos novca koji poljoprivrednik ulaže za uzgoj jedne životinje (koja se obično zakolje prije nego što napuni 30 mjeseci) preračunava se u konačnu cijenu uzgoja, a taj se trošak na kraju prenosi kupcu. Mnogi japanski kuvari imaju veze sa određenim poljoprivrednicima u raznim djelovima zemlje i svoj wagyu sendvič temelje na kvalitetu prethodnih nabavki od određenog farmera, za razliku od jednostavne kupovine iz poznatih regija poput Kobea ili Miyazakija.


Gdje možete probati Wagyu sendvič?

U Japanu Wagyu sendviče možete probati na mjestima kao što su: Sumibiyakiniku Nakahara, Wagyumafia, Kawamura, Yoroniku, Jambo, Cossott’e SP, Ushigoro i Takazawabar. Neki su na jelovniku a neki se moraju specijalno poručiti.

U Njujorku možete ih naručiti u restoranima UCHU (http://uchu.nyc/ ) and SakaMai (https://sakamai.com/ ).

Izvor: www.eater.com


Najnoviji blogovi


Ostavite komentar