Šta je SOUS VIDE tehnika kuvanja?

05 Apr 2022

U restoranu, dok nam pogled prelazi preko menija i raznih specijaliteta, često ćemo naići na izraz "sous vide" kao prefiks nekom jelu. U današnjem kratkom blogu osvrnućemo se na tu posebnu tehniku kuvanja, objasniti šta znači i zašto je specifična za ukus i miris jela. :) 

SOUS VIDE kuvanje, prevedeno sa francuskog znači kuvanje u atmosferi bez vazduha odnosno kuvanje u vakuumu. Izgovora se kao "SU - VID". Nekada ograničeno samo na profesionalce koji su primjenjivali ovu tehniku, Sous Vide je zapravo tehnika kuvanja koja podrazumijeva kuvanje uz preciznu kontrolu temperature (uglavnom niže) kako bi se obezbijedilo da ona bude konstantna pri čemu se hrana nalazi u specijalnim, za to namijenjenim kesama u kojima nema vazduha.

Glavna prednost ovakvog načina kuvanja je što se hrana kuva u sopstvenim sokovima. Na taj način sokovi, koji bi inače isparili, ostaju unutar kese odnosno unutar proizvoda čime dobijamo puniji, sočniji i kvalitetniji ukus hrane.

Prilikom Sous Vide kuvanja, u kesu u kojoj se kuva hrana možete dodati ulje kao i sve neophodne začine koji će doprinijeti da hrana bude sočna i ima tako dobar ukus i miris. Dodavanje dovoljne količine ulja je posebno važno kod delikatnih namirnica ili malih komada hrane. Hrana koja po prirodi u sebi ima veoma malo sokova, kod SousVide kuvanja uvijek treba dodati i ulja, marinade ili neke druge tečnosti kako bi efekat bio potpun, a kvalitet finalnog proizvoda na veoma visokom nivou.





Izvor: https://paksistemi.com/


Najnoviji blogovi


Ostavite komentar